Diaconie Utrecht Helpt
Utrechtse Kerken voor Oekraïne

Utrechtse Kerken voor Oekraïne

De mensen in Oekraïne leven nu al ruim twee jaar in oorlog. Vanwege het oorlogsgeweld ontvluchten veel mensen het land. Er zijn al miljoenen mensen gevlucht uit hun huis naar andere delen van het land of andere landen in Europa. Helaas houdt de oorlog aan.

Gastgezinnen
We weten niet hoeveel vluchtelingen er nog precies zullen komen. Als kerken in de stad Utrecht willen we zorgen dat deze mensen gastvrij opgevangen worden. In de eerste maanden zorgden we als gezamenlijke kerken voor tijdelijke opvang van een deel van de vluchtelingen in gastgezinnen. De gemeente Utrecht heeft daarna de opvang voor deze mensen overgenomen. Omdat de stroom van nieuwe vluchtelingen afgenomen is, niet iedereen in Utrecht opgevangen hoeft te worden én de gemeente Utrecht zelf meer vaste opvanglocaties heeft geregeld, hebben wij onze rol als coordinator van tijdelijke (nood)opvang in gastgezinnen begin 2023 afgebouwd. Zijn er vanuit gastgezinnen of de mensen die daar opgevangen worden vragen, neem dan contact op met de gemeente Utrecht via vluchtelingenvragen@utrecht.nl.

Meetingpoints in kerken
Om de Oekraïeners die in Utrecht kwamen ook een plek van ontmoeting te bieden, organiseerden we samen met verschillende kerken meetingpoints. Op dit moment zijn er nog twee locaties actief als meetingpoint. Hier worden activiteiten zoals taalles georganiseerd, maar is er ook ruimte voor ontmoeting en het stellen van vragen.Deze meetingpoints zijn in de Jeruzalemkerk (Kouwerplantsoen 1a, Utrecht, klik hier voor meer info) en de Nieuwe Westerkerk (Eerste Westerparklaan 19, Utrecht, klik hier voor meer info).

Christelijke viering/kerkdienst
Ook worden er in Utrecht kerkdiensten gehouden voor/ door Oekraïense christenen. Elke zondag om 12.00 uur is er een (eucharistie)viering van de Oekraïense gemeenschap in de Aloysiuskerk aan de Adriaen van Ostadelaan 4 in Utrecht (nabij het Diaconessenhuis). Wees welkom!
 

terug